maandag 4 maart 2013


Een mooie, zonnige dag... maar voor de baanbrekers een dag waarin we gaan zien dat de zon niet scheen....?! Yad Vashem.

Met z'n allen de bus in en op weg naar Yad Vashem. Een museum over de II WO.
Veel gedachten gaan er in ons om. Wat gaan we zien? Hoe gaan we er mee om?

Natuurlijk heeft iedereen er al eens over gelezen, over gehoord.
De afspraak is dat iedereen er een paar uur op zijn eigen tempo over mag doen om alles te bekijken.
Wat we zien zijn videobeelden van de propaganda van Hitler. Zijn de materialen die de Duitsers gebruikt hebben om het Joodse volk uit te moorden. Is het verdriet van moeders die van hun kinderen gescheiden worden. Van uitgehongerde mannen die hun eigen graf moeten graven. Rokende gaskamers. Duizenden namen van vermisten en doden en ga zo maar door. Wat een leed. Wat een onbegrijpelijke geschiedenis die zo echt gebeurd is.
Wie zijn wij?! Terwijl we daar zo door heen lopen komt de liefde voor het volk meer in ons naar boven, omdat God het liefheeft. Hij zorgt voor hen door de onmogelijkheid heen.
Wat een geweldig voorrecht om dit volk dan onze schuld te mogen belijden en nu een stukje van ons leven aan hen terug te geven. Hen te zegenen en om te bidden om Zijn bescherming. En te zingen vanuit psalm 125 zoals de bergen rondom Jeruzalem zo trouw is onze GOD!

Dan ook de ruimte waarin de namen van de kinderen hardop worden voor gelezen. Waarin 1 lichtje zoveel lichtjes worden door het glaswerk. De ‘eeuwigdurende vlam’. God verlaat niet wat Zijn hand is begonnen!

Als we uit het museum lopen die als een soort doolhof is opgezet kijken we uit over het Land Israel! De groene heuvels, de huizen. Het land is herbouwd! Het volk heeft een eigen land. Israel leeft!

Hoe heerlijk is het dan om de ‘oude stad’ nog even binnen te lopen! Zacharia 8 in vervulling te zien, waarin staat: ‘Opnieuw zullen er op de pleinen van Jeruzalem oude mensen zitten, steunend op hun stok vanwege hun hoge leeftijd en de straten krioelen van de spelende kinderen.’

 

1 opmerking:

 1. Jenneke,

  Hier even een teken van leven uit Baarn.
  Leuk om te lezen dat het goed met je gaat.
  De verantwoordelijkheid die jullie nemen in de goede werken die jullie verrichten.
  Petje af!!!
  Geniet nog van alle indrukken en de mooie werken die nog komen gaan. Wijsheid, sterkte en kracht en plezier toegewenst!

  Gr. van David.

  BeantwoordenVerwijderen