dinsdag 5 februari 2013

Eerste dagen


Onze eerste dagen in dit prachtige land hebben we reeds achter de rug. Wat een nieuwe indrukken en wat een energie dat dat neemt. Alles maak je voor de eerste keer mee en dat is best intensief, alhoewel voor sommige uit onze groep het de tweede of vijfde keer is.
Het weer viel de eerste twee dagen tegen, veel regen! Maar regen betekent hier zegen, ook al zagen wij de zegen er niet meteen van in! De eerste avond toen we aankwamen stond er een heerlijke maaltijd klaar met soep, brood, groeten,… en natuurlijk houmous gereed. Houmous is een specialiteit van dit land gemaakt van kikkererwten.
De eerste dag gingen we meteen de bus in op weg om een buskaart te laten maken. Vervolgens door de stad naar de markt, man, man, man, wat een drukte! Daarna even opwarmen bij een koffietje en dan een broodje falafel, een soort bitterbal gemaakt van kikkererwten. Lekker was dat! Voor wie zin had was er nog een opdracht in de Oude stad gepland, maar de regen was voor twee groepsleden even te veel dus die gingen lekker naar huis.
De tweede dag zijn wij  voor het eerst naar de synagoge geweest, het was een liberale/vrije synagoge. Opvallend was dat het een in en uitgeloop was van mensen en dat er een vrouw was die voorzanger was. Daarna was het ook nog een bijzondere dag aangezien wij met negen personen werden uitgenodigd bij een Joodse vrouw uit Nederland, ze woont al 40 jaar in deze stad en ze was op en top Hollands. Voor mij als Belg was dat leuk om te zien, we waren nog maar net binnen of wij hielpen (lees: moesten) mee de tafel dekken, de glazen erbij zetten.  Heel direct dus en recht voor de raap, maar zo lief en vriendelijk! Toch was deze ontmoeting heel bijzonder, wij konden vragen stellen, zij vertelde uitgebreid over de sjabbat, over haar Joods zijn en over haar werk bij holocaust overlevenden.
Zaterdag gingen we naar een messiaanse gemeente wat erg leek op een evangelische gemeente, alleen duurde de preek twee keer zo lang omdat er vertaling was. In de namiddag waren we vrij en hadden we geen verplichtingen zoals dat hoort op een sjabbat. Een paar gingen naar de oude stad en de anderen gingen relaxen thuis. Tegen de avond kwam er een veldwerkster even op de thee om te vertellen over haar werk onder Russische Joden, best bijzonder hoe mensen hun leven geven en zich inzetten.
Zondagmorgen gingen we erop uit om een promenade te wandelen, een door Amerikaans aangelegd pad met mooie zichten op de stad. Daar ontmoeten we een Nederlandse gids ook een veldwerkster, die ons uitleg geeft over de geschiedenis. En wat nog belangrijk was: eindelijk mooi weer! Met als resultaat: verbrande hoofden, neuzen en halzen, maar na die regen konden we het niet nalaten van de zon te genieten. We deden op een prachtige plek met een mooi uitzicht ook een bijbelstudie.
Dit is een verslag van wat we deden de eerste dagen, om de sfeer in de groep te beschrijven zou je een dag moeten kunnen meemaken, maar dat kan helaas niet. ik kan je zeggen dat met acht vrouwen er voldoende gebabbeld/gekletst wordt. Naast praten wordt er ook heel wat afgelachen. Koken is ook geen probleem want wat is het leuk om samen met een paar in de keuken te staan.

10 opmerkingen:

 1. Jen,

  Fijn weer wat van je gelezen te hebben.
  We leven hier erg met je mee.

  Lieve Groet Wiljan Mieke en Jasmijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi om jullie eerste ervaringen te proeven! groetjes Ruth

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo jen en andere baanbrekers,

  Ik hoorde dat je met gehandicapten gaat werken?! Leuk dat je wens is uit gekomen. Het is je gegund en fijn dat het naar je zin is! We houden deze blog goed in de gaten en leven met je mee!
  Geniet van deze bijzondere tijd en ervaring! We wensen jouw en jullie Gods zegen in dit bijzondere werk.

  Lieve groet gerda en marrie en familie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Jenneke,

  Wat leuk om de weblog te volgen! Het klinkt allemaal boeiend!
  Geniet allemaal van deze bijzondere tijd! Ook veel arbeidsplezier toegewenst!

  Een hartelijke groet uit Nederland, uit het 'Houtense'.
  Jacobine

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heej Baanbrekers en Hanna! :)
  Ik herkende meteen aan je schrijfstijl dat jij dit was die dit schreef! Leukleuk om zo een beetje hoogte te krijgen van jullie wel en wee in Israël! Leuk om te lezen over jullie belevenissen. Hoe was de eerste week werken daar! Veel plezier en succes daar en ook veel gezelligheid met elkaar, geniet ervan!
  Liefs Judith

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Lieve baanbrekers...

  Heel veel zegen in elk onderdeel wat je mag doen voor Hashem! Hoe heette deze mevrouw dan? Fijn te lezen dat het goed met jullie gaat ;)! Veel zegen en we blijven bidden voor je lieve Tirza!! Liefs An&Arjan

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Jenneke,
  Karin heeft al eerder geprobeerd iets te plaatsen, maar is dat niet gelukt. Nu doe ik een poging. Het laatste bericht dat we kunnen lezen is van 5 februari (maar misschien doen wij iets fout, we zijn ook geen 20 meer -;) We willen wel even laten weten dat we met je meeleven en -bidden en ook dat we een klein beetje jaloers zijn -;) Geniet van de mensen, het Beloofde Land en de G'd van dat prachtige land. Veel liefs en Zijn Shalom toegewenst (ook voor de rest van de groep) vanuit een (nog steeds) winters Dongen, xx Pim & Karin

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dag Baanbrekers, we zijn benieuwd naar het vervolg, maar jullie zullen je zeker en vast niet vervelen :-) groetjes speciaal aan Hanna van Willem en Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hannah, heb het goed daar! Hopelijk ben je al wat geacclimatiseerd!
  Geniet van alle nieuwe indrukken en ervaringen, en wees gewoon de fijne persoon die je bent. Liefs, Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hej Jen,

  Leuk om foto's van jullie belevenissen te zien, kunnen we ook een beetje meegenieten.
  Liefs, Eline

  BeantwoordenVerwijderen